1. SINIFA KURA İLE KAYIT

1. SINIFA KURA İLE KAYIT

 2023-2024 Eğitim - Öğretim yılı  okulumuz 1. sınıf öğrenci kayıtları    komisyon üyeleri tarafından velilerin huzurunda ekte belirtilen "KAYIT ESASLARI" çerçevesinde 22 Ağustos 2023 Salı günü saat 10.00'da kura yöntemiyle belirlenecektir.

       Kuraya katılacak öğrencilerin listesi, okulumuz kayıt bölgesinde yer alıp, aday kayıt ekranında belirtilen ve kesin kayıtları e-okul sistemi üzerinden aday kayda göre yapılabilecek olan öğrencilerden oluşacak ve liste halinde okul duyuru panosunda onaylanarak ilan edilecektir. Aday kayıt listesi e-okul sisteminden en son 21 Ağustos Pazartesi günü  alınacak ve bu liste üzerinden kura işlemleri gerçekleştirilecektir.

07.07.2023 189

ATATÜRK İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF ÖĞRENCİ KAYITLARI

KURA ESASLARI

             Okulumuz 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı 1. Sınıf öğrenci kayıtları kura yöntemiyle yapılacak olup; "Kura Esasları" aşağıda belirtilmiştir.

 1) 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı 1. Sınıf öğrenci kayıtlarına yönelik kura işlemi 22/08/2023 tarihinde Salı günü saat 10:00 da okulumuzda yapılacaktır. Kura tarihinde değişiklik yapılabilecektir. Yapılan değişiklik web sitemizden duyurulacaktır. Kura işlemi komisyon tarafından velilerin huzurunda ve gözetiminde yapılacaktır. Komisyon okul müdürü başkanlığında, müdür yardımcısı, rehber öğretmen, belirlenen öğretmenler ile okul aile birliği başkanı veya bir üyesinden oluşacaktır. Komisyonun kura işlemini gözlemlemek üzere kuraya katılım sağlayanlar arasından gözlemciler alınarak, işlemlerin şeffaf bir ortamda takip edilmesi sağlanacaktır.

2) Kuraya katılacak öğrenciler okulumuz kayıt bölgesinde yer alıp, aday kayıt ekranında belirtilen ve kesin kayıtları e-okul sistemi üzerinden aday kayda göre yapılabilecek olan öğrencilerden oluşacak ve liste halinde okul duyuru panosunda onaylanarak ilan edilecektir. Aday kayıt listesi e-okul sisteminden en son 21 Ağustos 2023 Pazartesi günü alınacak ve bu liste üzerinden kura işlemleri gerçekleştirilecektir.

3) Aday kayıt listesine göre öğrenciler, homojen bir dağılım sağlanması amacıyla öncelikle kız-erkek ve doğum tarihlerine göre gruplandırılacaktır. Doğum tarihlerine göre gruplandırmada; doğum tarihleri 30/09/2017 ve öncesi tarihli olan kız-erkek öğrenciler ayrı ayrı birinci grup, 01/10/2017 ve sonrası (yani kayıt erteleyebilecek olanlar) doğum tarihli öğrenciler kız-erkek ayrı ayrı ikinci grup olarak listelenecektir. Öğrencilerin yaşlarına göre belirlenen tarih aralığında öğrenci sayısı dikkate alınarak Müdürlüğümüzce değişiklik yapılabilecektir.

4) Kura yönteminde; kapaklı küçük plastik ve kız-erkek öğrenciler için farklı renk toplar kullanılarak yapılacaktır. Aday kayıt listesine göre 1. Grup tarih aralığındaki kız-erkek öğrenciler iki farklı renk toplar kullanılarak bu tarih aralığındaki erkek öğrencilerin isimlerinin her biri tek tek mavi renk toplara konularak bir kutunun içine konulacak; sonra aynı şekilde kız öğrencilerin isimleri kırmızı renk toplara konularak ayrı bir kutunun içine konulacak. Bu kutulardan erkek öğrencilerin kutu numarası "1" kız öğrencilerin kutu numarası "2" olarak belirlenecektir. Aynı şekilde 2. Grup tarih aralığındaki erkek öğrencilerin toplarının konulduğu kutu numarası "3" ve kız öğrencilerin isimlerinin konulduğu topların kutusunun numarası da "4" numaralı kutu olarak isimlendirilecektir. Kura çekimleri, bu kutulardaki kız-erkek ayrımına göre her bir kutudaki topların elle karıştırılarak çekimi ile yapılacaktır. Öğrenci ismine göre kura çekimi yapılmayacaktır. Öğrencilerin isimleri, tarih aralığına göre belirlenen listelere göre ve kız-erkek dengesine göre önceden topların içine kura komisyonu tarafından konulacaktır. Aday kayıt listesindeki kız ve erkek sayılarının birbirine oranı ile uyumlu şekilde kura başında sınıflara kaç kız kaç erkek öğrenci yerleştirileceği ilan edilecektir. Gruplara göre kutulardaki toplarda yer alan öğrenci listeleri onaylı olarak ilan edilecektir.                                                1

5) 2023-2024 eğitim öğretim yılında okulumuz 1. Sınıflarına yönelik 5 (beş) şube açılacaktır. Açılacak şubelerden 52’i de metrekare olarak ortalama 46 m2 olup en fazla 28-30 öğrenci yerleştirilecek fiziki kapasiteye sahiptir.

6)  Dersliklerin şube isimleri A,B,C,D ve E şubesi şeklinde isim alacak ve şubelerin öğretmenleri de kura yoluyla belirlenecektir.

 7) Sınıflara yerleştirme kurası yapılırken her bir derslik için doğum tarihlerine göre yapılan iki gruptan alınacak kız-erkek öğrenci sayısı eşit olacak şekilde öğrenci kontenjanı önceden belirlenecektir.

Örneğin okulumuzda 21 ağustos 2023 tarihi itibarıyla 1. Sınıflar için aday kayıt listesinde görülen öğrenci sayısı 122 olsun, bu kayıtlara göre her bir şube için 31+31+30+30 olmak üzere öğrenci kontenjanı kuraya alınacaktır.

Öğrenci kura işlemi bittikten sonra; önce dersliklerin şube isimlerinin kurası aynı renk toplara A,B,C,D ve E şube isimleri daha sonra öğretmen isimleri yazılarak kurası çekilecek. Bu aşamadan sonra şubeleri ve öğretmenleri belirlenen sınıflara yönelik kutulardaki toplar açılacak ve şube listeleri oluşturulacaktır. Böylece öğrencilerin şubelere göre sınıfları ve öğretmenleri belirlenmiş olacaktır.

8) Sınıf listeleri kura işleminin hemen ardından ilan edilecektir. Öğrenciler kura yöntemiyle belirlendikleri sınıf/şubelerde öğrenim görecek olup, şubeler arası öğrenci geçişi, değişimi, becayiş kesinlikle yapılmayacak ve kabul edilmeyecektir. Kayıtlarda her bir şubenin öğrenci sayısının birbirine eşit olması sağlanacaktır.

9) Kuradan sonra 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı içerisinde okulumuza kayıt için başvuru yapacak yeni öğrencilerin kayıtları o andaki e-okul sınıf/şube öğrenci mevcutları dikkate alınarak en az sayıya sahip şubeye kayıt yapılmak üzere işlem gerçekleştirilecektir. Nakil olarak gelen 1. sınıf öğrencileri için yine naklinin istendiği/geldiği gün öğrenci sayısının en az olduğu sınıfa yerleştirilecektir. Nakilde Sınıf/şube öğrenci sayılarının eşit olması halinde okul yönetiminin uygun gördüğü şubeye öğrencinin kaydı yapılacaktır. Kura ile şubesi belirlendikten sonra nakil işlemi ile başka bir okula giden öğrenci, 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında tekrar okulumuza nakil ile dönerse ilk kurada belirlenen şubesine kaydı yapılacaktır.

10) İkiz öğrencilerin aynı şubede eğitim görmeleri konusunda veli talebi doğrultusunda öğrencilerin kura işlemi gerçekleştirilecek, aynı sınıfta okuması talebi olan öğrencilerin isimleri tek bir kura kağıdına yazılarak ve aynı topta kuraya sokulacak; farklı sınıf talebinde ise öğrenciler ayrı kura topunda kuraya katılacaktır. Bu işlemler tutanak altına alınacaktır.

 

                                                                                                   OKUL İDARESİ

 

                                                                 2